Televisie, internet en de manier waarop we eten

De manier waarop we tegen eten aankijken, is de laatste honderd jaar flink veranderd. Waar eerst gegeten werd omdat er gegeten moest worden, stellen we nu hoge eisen aan wat er op ons bord komt te liggen. Het moet gezond zijn, het moet er goed uit zien en daarnaast moet het ook laten zien dat er technieken gebruikt zijn. Uiteraard moet de smaak ook nog eens goed zijn. Dit wordt in verband gebracht met het feit dat we meer tijd hebben en meer eisen stellen in het algemeen, maar er zijn nog twee belangrijke elementen die een rol zijn gaan spelen bij de manier waarop we eten, tegen eten aankijken en hoe we uit eten gaan bij de meest bekende restaurants in Nederland.

food_8

De televisie

Op televisie zijn verschillende kookprogramma’s die dagelijks uitgezonden worden. Deze programma’s zorgen er voor dat we meer weten van de verschillende soorten eten die geserveerd kunnen worden. Zij halen ook de volledige magie uit het eten. Wanneer we zien hoe een gerecht gemaakt is, dan is het direct niet meer speciaal. Dat is ook niet zo vreemd, want na de verschillende programma’s die uitgezonden zijn, kunnen we zelf ook de meest geweldige gerechten maken in onze eigen keuken. Daarom zijn de eisen omhoog bijgesteld. Als we uit eten gaan, willen we verrast worden, maar tegelijkertijd hebben we de meeste dingen al gezien en kennen we de basis van de meeste producten.

Het internet

Het internet speelt ook een enorme rol hierin. Op het internet kunnen we leren koken, kunnen we recepten opzoeken en daarmee experimenteren we steeds vaker in de eigen keuken. Wanneer we uit eten gaan, willen we niet de dingen eten die we zelf ook kunnen maken, en daar ontstaat een probleem. We kunnen steeds meer zelf, de magie is uit de ingrediënten en daarbij is onze standaard hoger geworden. We eten niet meer geprakte aardappels met jus, maar maken zelf Italiaans eten. Wanneer we dan uit eten gaan bij de Italiaan, moet het eten beter zijn en kunnen verrassen.

Is dit een groot probleem?

De chef-kok neemt het niet op tegen de huisvrouw en heeft dat ook nooit gedaan. De ervaring van het uit eten gaan, is de ervaring van iemand die het eten voor je maakt, het vriendelijke personeel en iemand die de afwas voor je doet. Maar dat het eten steeds minder vaak weet te verrassen, dat is een nieuw probleem. De restaurants moeten aan het werk met de hogere eisen en de dynamische wereld die op deze manier in de keuken ontstaan is. Het zoeken naar lokale producten om daar iets nieuws mee te doen, is een goede manier om de magie terug te brengen. Verder moet er meer nadruk gelegd worden op de elementen buiten het bord om. Wanneer de sfeer geweldig is, en de gastvrouw erg aardig en gastvrij is, dan is de verrassing op dat gebied in ieder geval al binnen en blijft er meer ruimte over voor een verdere verbazing vanuit de gasten.