Waar betaal je voor in de meest bekende restaurants van Nederland?

Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat de prijzen in de betere restaurants hoger zijn dan de restaurants waar je weinig mensen ziet eten. Dat is een beetje vreemd, want we kiezen doorgaans juist voor de producten met de laagste prijzen. Dat verhaal gaat niet op wanneer we uit eten gaan. Je koopt niet een vegetarische schotel wanneer je ontzettend veel zin hebt in een biefstuk met een lekkere saus. Wanneer het op eten aankomt, zijn we sneller bereid om meer te betalen voor kwaliteit.

Dat is logisch. Onze prestaties zijn afhankelijk van de voeding die we in ons lichaam stoppen. Maar hoe komt het dat duurdere restaurants beter bezocht worden en hoe staat dat in verhouding met de prijzen die betaald moeten worden om daar te kunnen eten?

De prijs en de kwaliteit

De prijzen en de kwaliteit hebben veel met elkaar te maken. Wanneer je het beste eten wilt hebben, dan is er een goede kok nodig en goede ingrediƫnten. Bij voorkeur moet de kok ook ervaring hebben zodat hij eten kan maken voor meerdere tafels tegelijkertijd. Een kok met ervaring kost geld, en goede ingrediƫnten kosten ook geld. Kun je ergens eten halen voor een bijzonder lage prijs, dan gaan de alarmbellen rinkelen. Wanneer de prijs lager is dan de prijs waarvoor je het zelf zou kunnen maken, dan betekent dat doorgaans dat de kwaliteit ver te zoeken zal zijn.

Een restaurant dat aan alle eisen wil voldoen en goed personeel wil hebben staan, is per maand veel geld kwijt aan de kleine dingen om het bedrijf draaiend te houden. Goede prullenbakken, goede vriezers, goede koelingen, trainingen voor het personeel, goed eten voor het personeel, het zijn allemaal kleine dingen die betaald moeten worden voordat ze gebruikt kunnen worden. Dit drukt duidelijk door op de prijzen. Zeker wanneer je het pand er in meeneemt. De betere en bekende restaurants zijn grote gebouwen op een mooie of centrale locatie. Dat zijn de duurdere plekken, en wanneer de inrichting ook nog eens helemaal op peil gebracht is, dan mag je er gerust op rekenen dat dit ook in de prijs inbegrepen is.

We besparen niet op uit eten gaan

Wanneer we uit eten gaan, dan willen we goed eten hebben. We willen goed en aardig personeel, en we willen er een leuke ervaring van maken. In ons achterhoofd wisten we al lang dat dit geld zou gaan kosten, dus waarom zou je dan nog op de prijs letten wanneer de drankkaart op tafel komt? Als het eens in de maand is, dan moet die paar euro er ook nog wel van af kunnen. Als je het dan doet, doe het dan op zijn minst goed.

food_9